De betekenis van Pasen in je mandala

Het is weer lente, de natuur ontwaakt en het nieuwe leven dient zich aan.

De lente equinox

De lente equinox, vlak voor Pasen, (dit jaar op 20 maart) heeft direct te maken met de tegenwoordige Paas tradities. Daarom eerst iets over deze overgang van de winter naar de lente.

Ostara

In de Keltische traditie zijn er rituelen rond de godin van de lente: Ostara, om dit ontwaken en de vruchtbaarheid van de aarde te vieren.
De godin Ostara symboliseert de overwinning van het licht.

Het Engels ‘Easter’ en het Duitse ‘Oster’ kunnen beiden naar Ostara herleidt worden.

Om de terugkeer van de lente te vieren en de demonen van de winter te verjagen, worden ook nu nog met name in het Oosten Paasvuren ontstoken. Het was traditie om voor geluk over het vuur te springen.

De Paashaas en Paaseieren.

Ostara is het vruchtbaarheidsfeest en de haas heeft zich, vanwege een zekere eigenschap 😉 de status van vruchtbaarheidssymbool verworven. Ik las in de Spirit of the Goddess dat de haas eigenlijk een kip van Ostara was, die haar eieren steeds verborg.
Uit onvrede veranderde Ostara haar in een haas om de eieren weer te gaan zoeken.
Deze traditie vinden we terug in het zoeken van Paaseieren door de kinderen, maar ook in de traditie van het vinden van het eerste kievitsei.
Eieren zijn een symbool van nieuw leven en wedergeboorte.

Palmpasen.

Een versierde stok met lekkers eraan komt van de Meiboomviering bij de Germanen en is ook net als Ostara heidens van oorsprong. Een versierde den, die rondgedragen werd, met een broodhaantje in de top, was een symbool van de terugkeer van de zomer. De haan is synoniem aan de komst van het licht dat hij elke ochtend aankondigt.

Vasten.

Vasten rond de lente equinox ruimt alle, tijdens de winter opgeslagen gifstoffen op en ze kunnen een ander bewustzijn creëren om magie te beoefenen tijdens het Ostarafeest.

Zoetigheden

Verschillende feesten vragen om verschillende traktaties en bij Ostara is dit zoetigheid.
Dit zien we terug in de traditie in de Katholieke kerk in de vastentijd, waar de kinderen 40 dagen hun snoepjes verzamelden in een trommeltje als de volwassen die tijd 40 dagen lang een maaltijd oversloegen.

Pesach.

Ook bekend als het lentefeest, vrijheidsfeest of matzefeest  is een van de belangrijkste feesten in het jodendom.. Met Pesach wordt het einde van de slavernij in Egypte herdacht en de uittocht uit Egypte (zoals beschreven in het Bijbelboek Exodus) en daarmee de bevrijding van het joodse volk van de slavernij. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Pesach)

Pasen.

En zo zijn we eindelijk bij het Paasfeest zelf aangekomen.
Pasen is het belangrijkste Christelijke feest.

Daarin wordt de opstanding van Jezus Christus uit de dood gevierd.

Door zijn dood nam hij de zonden (lees de gebrokenheid) van de wereld weg waardoor wij als mensen opnieuw kunnen beginnen en God ons een nieuwe toekomst geeft. (waaromgeloven.nl)
Met het bloed dat uit zijn wonden kwam stroomden zijn goddelijke kracht en energie de schepping binnen en doortrok deze met zijn dood en materie overwinnende opstandingskracht. (esoterischchristendom.nl)

Pasen behoort daarmee tot de traditie van de zoenoffers, die draaien om de noodzaak van de dood voor het leven, de verzoening met het goddelijke en de spirituele ontwikkeling van de eigen ziel door beproeving. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Pasen)

Een nieuwe start.

Dit is de tijd voor het maken van een nieuwe start; nieuwe kleding, een nieuw kapsel, een nieuwe baan, nieuwe relaties, een grote voorjaarsschoonmaak, nieuwe leefsituaties of een nieuwe woonplaats. Wij worden letterlijk herboren, alsof we wakker worden uit een diepe winterslaap.

Komen we uit bij de mandala.

Wat betekent Pasen nu voor jou?mandala Pasen
Welke van de symbolen spreken jou aan?
In de mandala geef je uitdrukking aan jouw gevoel en inzicht in wat dit ontwaken, verrijzen, ontluiken, verzoenen en verlossing voor jou inhoudt.

Zoals altijd in de workshop doen we eerst een kleine opdracht om in het hier en nu te komen en je te openen voor de verbinding met het Paasgevoel.
Met een visualisatie krijg je de kans beelden en of gevoelens te vormen bij die verbinding om dan van daaruit te gaan tekenen.

Aanmelden

Minimaal 4, maximaal 7 deelnemers.

Kosten inclusief thee, koffie en lekkers  €25,-

Actie: Breng je iemand mee?
Dan mag zij/hij deelnemen met €10,- korting
Tot 7 april vroegboek korting €20,- Daarna € 25,-

Datum: zondag 14 april 2019
Tijd: van 13.30 – 16.00 uur met uitlooptijd.
Adres: Sluisstraat 53-1, 1075 TD Amsterdam

Schrijf je hieronder in zodat je plekje verzekerd is.

Je bent welkom. 

 

Wat anderen zeggen

  • Wat ik het leukste vind is, hoe Gambheera iedereen op haar gemak stelt.
    (het zijn toch hele verschillende soorten mensen in één groep)
  • En ook vrij laat in het tekenen en hoe ieder invulling geeft aan de opdracht.
  • Het is een hele relaxte sfeer, waarbij de informatie, meditatie en het tekenen zelf zich qua tijd goed verhouden tot elkaar.
  • Zie de link voor nog meer complimenten.

Over mij

GambheeraAl ruim 15 jaar geef ik enthousiast inspirerende workshops en cursussen rond de mandala.
Mijn passie ligt bij de mandala en ik heb daarvoor vele cursussen en opleidingen gevolgd. O.a. kunstzinnige counseling en Helend tekenen.
In de ronde vorm ligt zo’n veilige basis om aan je innerlijke roerselen expressie te geven.
Ook kan ik, mijn gevoel voor ordening en structuur er in kwijt.
Ik ben een vlinder en de geometrie in de mandala hielp me te aarden.
Later werd het een prachtige meditatieve vorm om mezelf te spiegelen, te ontspannen en meer in het nu te komen.