Savita, een Holistisch Centrum in het Sauerland

 

Savita, een plek om te zijn.

Van 21 december tot 3 februari heb ik meegewerkt op Savita.
Een centrum in het Sauerland vlakbij het wintersport centrum Winterberg.

Savita is opgericht en aangekocht door Erik Haezebrouck, die indertijd het Centrum ‘De Roos’ in Amsterdam had opgericht.
Zijn droom, een centrum waar mensen konden komen om zichzelf weer op te laden en wegen naar heling te zoeken en te vinden, kreeg na lang zoeken naar de goede plek, hier haar vorm.

savita

In november was het eerste jubileum. Vijf jaar. Er waren heel wat obstakels te overwinnen geweest om zover te komen en het werd dan ook door veel mensen een weekend lang gevierd.

Savita weken

Savita organiseert zelf elk kwartaal ‘Savitaweken’, waarin allerlei workshops gratis worden aangeboden en ook regelmatig wandelweken.
Veel workshop en cursusleiders hebben hun weg verder al gevonden en het komende jaar bruist het weer van de activiteiten.

Mijn verblijf

De eerste 2 weken van mijn verblijf waren druk en vol. De Savita Kerstweek en Nieuwjaarsweek waren beiden gevuld met meer dan 50 mensen.
Ik gaf deze weken 4 mandala workshops en een paar Reiki sessies en hielp verder mee waar nodig.
Altijd vroeg op, vond ik het heerlijk mee te zorgen voor het ontbijt.
De vroege ochtendstilte (nu in de winter nog wel donker), is een fijne atmosfeer om te ervaren.

workshop Savita       toetjes Savita

Januari was een rustige maand, met af en toe een paar gasten.
Ik nam het koken op me en de verzorging van de was.
Na een aantal jaren Raw Foodist te zijn geweest en thuis de laatste tijd wat in de pan bij elkaar gegooid te hebben als warme maaltijd, was dit best spannend.

Ik stond verbaasd van mezelf hoe creatief ik was in de keuken en de lof die ik regelmatig kreeg over mijn kookkunsten. Er was maar één gast, die mijn maaltijden niet echt waardeerde en zo kon ik weer goed ervaren hoe dat op elkaar inwerkt.
De waardering die ik kreeg voor mijn kokkerellen, maakte dat ik enthousiast steeds iets lekkers en nieuws verzon, terwijl dat veel moeilijker was zonder waardering.

kok Savita

Ik had er ook voor gekozen in januari op Savita te zijn om te zien hoe ik met de kou om zou gaan (ik vind mezelf een koukleum), en dat viel me alles mee. Het centrum bestaat uit 2 grote gebouwen en met name de keuken is moeilijk te verwarmen in de winter. Soms liep ik als het echt goed vroor wel met 6 lagen kleding. Mijn eigen kamertje was lekker warm.
Het theehuis werd de gezamenlijke ruimte en was ook goed te verwarmen.

Human Design

In de Human Design, ben ik een ‘manifesting generator’, eentje die actief en zelfstandig bezig kan zijn, maar wel in respons op wat er zich aandient.
Daar is Savita een prachtige plek voor. Iedere keer nodigde iets me weer uit om in actie te komen. B.v. een gordijn naaien, zelf handzeep en wasmiddel maken van een blok zeep met soda en aroma druppeltjes, het atelier, de voorraad kamer, keukenkasten en de folderuitstalling ordenen, alle multonlakens van de bedden wassen (van 60 kamers), zodat de bedden weer fris waren voor het nieuwe seizoen.
Vanuit de astrologie bekeken ben ik een Kreeft met als ascendant Ram.
Door mijn actie gerichtheid is de neiging om te drammerig te worden in mijn ram zijn, groot en als dat vroeger weer eens doorgeslagen was trok het gevoelige kreeftje zich gekwetst en schuldbewust terug in haar holletje. Door nu wat langere tijd weer met mensen samen te zijn heb ik gemerkt dat ik op tijd de ram zie, als die op hol wil slaan.
Dat maakt me blij, want mijn droom is nog steeds om in een community te wonen.

Natuur

En wat is de natuur toch zuiver en prachtig. De sneeuw kwam en ging verschillende keren. Vanuit mijn kamer kon ik zo naar buiten in de sneeuw stappen en mezelf een sneeuw wasbeurt geven. Dat lijkt heftig, maar als je met een warm lijf uit je bed stapt is dat erg makkelijk en je bloed gaat er lekker van stromen. Een koude douche zo uit je bed vind ik heftiger.
De wandelingen in het bos om Savita heen…… Wat heb ik genoten.

Erik en Elisabeth (petje af voor hun inzet, iets van Savita te maken) konden een klein weekje weg, weer nieuwe inspiratie opdoen en bijtanken. Het was fijn om toen op de toko te passen.
Er hangt een beschermende bel om Savita heen en ik heb me geen moment onveilig gevoeld in dat grote pand.

Kom ook naar Savita

Wil jij ook voor een schappelijke prijs eens bijtanken?
Savita is een prachtige plek om te zijn. Je hebt een eigen kamer met douche en toilet en heerlijke vegetarische maaltijden. Sinds 8 februari woont er nu een kokkin en in mei komt er nog iemand wonen en koken. Dit is de site; savita.nl.
Je kunt je inschrijven voor een cursus of wandelweek, maar ook je dagen zelf invullen.

Als kers op de taart heb ik nog samen met Erik en Elisabeth een mandala getekend.
Dat was een mooie afsluiting.

.

Ik zal er gauw weer zijn, misschien zie ik je dan?

In mei heb ik ook nog iets geschreven over mijn weekend mandala tekenen op Savita.
Hemelvaartweekend op Savita

In liefde en verwondering

 

6 thoughts on “Savita, een Holistisch Centrum in het Sauerland

 1. Elisabeth Maria says:

  Hallo Gambeera
  Wat een leuk positief stukje heb je geschreven over Savita!!!
  Als manifestor generator mijzelf herken ik dingen die je schrijft.
  Wat een mooie uitdaging is het geweest voor jou en ik hoop voor Savita dat je er nog vaak naar terugkeert met je mandalaworkshop en je kookkunsten.
  Warme groet
  Elisabeth

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *