Sfeervolle mandala lichtobjecten

lamp

Mandala Lichtobjecten

Ruim 10 jaar geleden was er in Centrum de Roos in Amsterdam een workshop mandala lampen maken. Ik ben altijd gefascineerd geweest met objecten die licht doorlaten en deze mogelijkheid om mijn mandala passie met licht te combineren wilde ik maar al te graag onderzoeken. Het was nog in het oude pand in de Vondelstraat. Het regende en de tuindeuren stonden open.

Deze manier om met een mandala bezig zijn was voor mij dé ontdekking.

mal mal lampEen zwarte papieren cirkel werd in zessen verdeeld en daaruit sneden we een mal die met een speciale beenderlijm op de stof geplakt werd.

Die stof was gespannen op een 6 hoekig houten frame, die we met stoelhoekjes aan elkaar schroefden. Daarna werd de stof met ecoline beschilderd. Door het vochtige weer wilde de mal niet blijven plakken en dat bracht mij ertoe thuis de mal eraf te halen en het patroon met een watervaste stofstift op de lamp te tekenen.

mandala lampDit is mijn eerste creatie. Daarin moesten dolfijntjes vertegenwoordigd zijn. De symboliek van de dolfijn is voor mij de combinatie van wijsheid, speelsheid en liefde en die zou ik ook graag in mijn leven tot uitdrukking willen brengen.

 

Gaandeweg ontwikkelde ik mijn techniek.

Hoe maak ik de lamp:

Ik ben met watervaste viltstiften gaan werken in plaats van een mal, die op de stof geplakt werd.
Ook ben ik zijdeverf gaan gebruiken in plaats van ecoline. De kleuren blijven veel mooier en het loopt minder gauw uit. Ecoline is in het begin helderder maar de kleuren vervagen.
Bij zijdeverf kan je wel moeilijker oneffenheden verdoezelen.

Met een spanband leerde ik de houten plankjes aan elkaar te lijmen, zodat de stoelhoekjesmateriaal mandala lamp niet meer nodig waren.
In het begin bleef ik een mal uitsnijden, maar hoe meer ervaring ik kreeg met de werking van de zijdeverf op de stof, des te dunner de lijnen van het patroon konden worden en ik begon een getekende mandala te gebruiken.
Die leg ik dan achter de stof van de lamp zodat ik hem over kan trekken op de stof.
Een verstek schaar zorgde dat ik de afdek latjes zelf kon knippen. Zo ging ik ze ook zeven, acht en zelfs twaalfhoekig maken.
De stof is off white van de fijnste poplin.
De plankjes laat ik verstek zagen bij de timmerman.
Ik vertel deze informatie allemaal omdat ik soms vragen krijg hoe ik ze maak.

Een mandala lichtobject en mindfullness. 

Ik hou van spirituele symbolen. Het licht wat dan door die symbolen heen schijnt versterkt de kracht voor mij.
lampHier zie je bijvoorbeeld mijn Boeddhalamp met in het Sanskriet ‘Om Mani Padme Hum’.

Het maken van een lichtobject is zó’n meditatieve bezigheid voor me. Je moet totaal geconcentreerd zijn bij het opbrengen van de lijnen of het inkleuren van de vakjes, want je kan niets verdoezelen. Als ik dan uitschiet, of de verf loopt door dan is het de kunst die -fout- in de hele mandala te herhalen. De lamp wordt dan ook altijd wat anders als dat je het bedoeld had en toch is die dan mooi.

Een goeie les in onthechting.

Afsluiting

Met een kleine lamp ben ik ongeveer 10 uur bezig en een grote minstens 18 uur. Het is prachtig de lamp onder je handen te zien groeien en te zien wat elke nieuwe kleur die je opbrengt met het geheel doet.

Het lijkt ingewikkeld om een mandala lamp te maken maar eigenlijk is het gewoon stap voor stap werk. Als je de volgorde maar op een rijtje hebt. Het leuke van een lamp maken vind ik ook dat je met verschillende technieken bezig bent. (Houtbewerking, ontwerpen, tekenen en schilderen, lampje bevestigen)

Bij een expositie staan de lampen bij elkaar in een kast en dat is prachtig om te zien.

Ze zijn met veel geduld en liefde gemaakt en hebben allemaal een warme, unieke uitstraling. Een mandala lichtobject is voor mij daardoor bij uitstek een sfeerbrenger.
De herhalende patronen scheppen een gevoel van evenwicht en harmonie. Ze nodigen uit tot rust en ontspanning.

Workshop

Ik vind het ook een uitdaging de workshop te geven. Er kan best nog eens wat mis gaan en er is dan ook altijd een oplossing. Uiteindelijk is de creatie verrassend en mooi.

Ik loop dikwijls tegen mijn perfectie aan dat de cursist een goeie. blije workshop moet hebben en ik daar dan verantwoordelijk voor ben.

Uiteindelijk blijkt dan dat elke frustratie iets positiefs heeft opgeleverd.

Het vertrouwen dat ieder zijn/haar eigen proces beleeft en dat dit goed is, groeit steeds meer.

Kijk eens op mijn pagina Lichtobjecten.
Daar zie je voorbeelden en ook nog een paar die te koop zijn.

Ik maak ze ook in opdracht. Bel of mail me voor meer info.
06-29365713 of info@heel-zijn.nl

Een warme lichtgroet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *