Boekenweek, 11 redenen om een boek te lezen.

boek

Boek

Boekenweek  –  Aandacht voor het boek

In deze tijd van internet is het rustig zitten met een boek voor velen een zeldzaamheid geworden.
Ik merk zelf hoeveel minder tijd en rust ik vind om een boek te lezen.
Maar wist je dat, al lees je maar een paar bladzijden per dag, dit je op wel 11 verschillende niveaus ten goede komt?
Daar gaatie.

1…… Lezen vermindert stress

Als je alleen al zes minuten per dag leest kan dat je helpen om je stres met meer dan twee derde te verminderen.  Onderzoekers van de Universiteit van Sussex in 2009 concludeerden dit na een uitgebreid onderzoek. Het werkt zelfs beter dan naar rustgevende muziek te luisteren of een rondje te gaan lopen. “Het maakt niet uit welk boek je leest. Door helemaal op te gaan in wat je leest, kan je ontsnappen aan de zorgen en de stress van elke dag.” aldusDr. David Lewis.
Daardoor vermindert de spanning in je spieren en je hartslag wordt lager.

Ben je dus ontzettend druk op dit moment?
Het beste is een boek te pakken en de afstandsbediening te verstoppen.

2…….Concentratievermogen

Je concentratievermogen wordt getraind door het lezen van een tekst en daar dan over na te denken, wat weer helpt om ook je andere taken meer geconcentreerd uit te voeren, aldus onderzoekers van Stanford.  “Je aandacht houden bij een literaire tekst vereist de coördinatie van meerdere complexe cognitieve functies”.

Als je een boek leest, dwing je jezelf weer even te focussen en te concentreren.
Dan is al je aandacht gericht op het verhaal en, als het goed is, op niets anders.

Door al het internet, social media, apps, mobiel kunnen we ons steeds minder goed concentreren en focussen. We zijn continu aan het multi-tasken. 

3…….Verbeterde sociale vaardigheden

Door te lezen je sociale vaardigheden verbeteren?  In het wetenschappelijke tijdschrift Science, is een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat je na het lezen van één hoofdstuk al empathischer zou zijn en beter in staat zijn om de emoties van andere mensen in te schatten.  Je krijgt meer begrip voor de gedachten, verlangens en overtuigingen van anderen, zelfs als die niet overeenkomen met je eigen ideeën.

4….. Lezen traint je geheugen

Lezen kan je helpen je geheugen te trainen, en daardoor waarschijnlijk ook een middel om, op hogere leeftijd, de kans op dementie te verkleinen. Net als sporten helpt om het lichaam in goede vorm te houden, helpt intellectuele oefening om de hersenen in goede vorm te houden. Bij mensen die hun hele leven veel lezen blijft de hersencapaciteit langer goed, je traint onbewust je hersenen.
Hoe ouder je bent, hoe trager je brein gaat werken. Hierdoor worden cognitieve taken zoals het herinneren van een naam of huisnummer moeilijker. Veel lezen blijkt het verouderingsproces van het brein te vertragen.en net als puzzels en bordspelen zoals schaken, zorgt lezen ervoor dat je hersenen cognitief gestimuleerd worden. 

5…… Het vergroot je kennis en woordenschat

Door te lezen kom je veel woorden tegen. De meeste woorden ken je natuurlijk al, maar er zullen altijd een paar niet begrijpbare woorden tussen zitten. Je leert zelfs soms onbewust de betekenis van bepaalde woorden, omdat je ze in een zekere context leest. Je zelfvertrouwen, op je werk en in relaties krijgt een boost door het beter kunnen formuleren en een grotere woordenschat. Onbewust leer je de juiste spelling en weet je veel van verschillende onderwerpen af. Door in een andere taal te lezen, zul je merken dat je de taal veel sneller onder knie hebt dan bij een cursus. Je zal merken dat als je weer eens een Frans boek leest dat de kennis van je schooljaren weer makkelijker naar boven komt.

6……. Je wordt er toleranter van

Lezen van fictie maakt je toleranter en je staat sneller open voor andere ideeën,  Door je in te leven in personages, ook met personages waar je het niet nou even niet mee eens bent, open je je brein voor nieuwe ideeën en zienswijzen.
Met name literaire klassiekers en poëzie kunnen je helpen om beter over je eigen situatie na te denken en wat je zelf meemaakt in een ander daglicht te zetten.
“De kracht van literatuur is dat het gedachtegangen kan wijzigen en nieuwe gedachten en verbindingen in het brein kan creëren.”

7….. Het maakt je creatiever

Door een boek te lezen ben je even in een totaal andere wereld. Hierdoor doe je veel nieuwe ideeën op. Dit is helemaal handig als je van schrijven houdt en naar nieuwe onderwerpen zoekt. Met een boek heb je zo nieuwe ideeën gevonden.
En voor bloggers en schrijvers…… Door veel te lezen, leer je zelf beter schrijven.
Je woordenschat wordt niet alleen uitgebreid, je leert ook manieren en technieken van een ander te observeren. Dat hoeft niet eens bewust te gaan.

8…….. Het zorgt voor een goede nachtrust

Het is belangrijk dat je een paar uur voor het slapen niet te veel bezig bent met  televisie, telefoon en computer. Je lichaam denkt dan namelijk dat je nog steeds wakker moet zijn door het blauwe licht van deze schermen en daarom duurt het langer voordat je in slaap valt. Wat je veel beter kunt doen is voor het slapen gaan nog even lezen. Door te lezen voordat je gaat slapen word je al een beetje moe en val je sneller in slaap.

9….. Het is goed voor je carrière

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die tijdens hun jeugd veel boeken lezen, de grootste kans hebben op een goede carrière. Het leidt tot de ontwikkeling van een meer empathisch vermogen en daardoor word je socialer. Een leidinggevende functie zit er dus dik in.

10…… Je leeft langer

Mensen die regelmatig een boek lezen, hebben ook nog eens een langere levensverwachting volgens een onderzoek van de Yale University School of Public Health.
Als je meer dan 3,5 uur per week leest, heb je een 23% lagere kans om te sterven in de komende 12 jaren. Dat is dus een halfuurtje lezen per dag.
Wist je dat het lezen van een boek je echt rust en vrede kan brengen?  Het is wetenschappelijk aangetoond dat het lezen van spirituele teksten in boeken de bloeddruk kan verlagen en je kan kalmeren. Zelfhulpboeken kunnen mensen alleen daarom al echt helpen.

11. Gratis entertainment

Vooral als je naar de bibliotheek gaat of gewoon een boek leent van je vriendin, is lezen dus ook goed voor je portemonnee.  Je kunt even op reis in een avonturenroman of een mooie romance uit het verleden.  Als je Engels leest, dan vind je hier gratis e-books en hier is  een overzicht voor gratis Nederlandse e-books.
Maar doe dat na de boekenweek. 😉

Allemaal goede redenen om lekker een avond met een boek op de bank te kruipen.

Heb ik je kunnen inspireren?

Klik dan op de banner en ga snel naar Bol.com om een boek te bestellen.
Tot en met 18 maart met het boekenweekgeschenk

Boekenweek 2018
 

Mijn inspiratie haalde ik uit onderstaande artikelen
Must reads
Read a book
Artikel Libelle
Karenz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *